dimecres, 2 d’abril del 2008

Formatges i Patés



En primer lloc i abans de començar, perdoneu pel temps que fa que no actualitzem.




Avui farem un anàlisi de patés i formatges. El cas és que una bona part dels membres ANEGUET va marxar fa poc a París en viatge d'estudis. Allà, evidentment i aprofitant la situació vam comprar patés i formatges (cap foie perquè l'economia estudiantil no dóna per mes).




Ara faré un anàlisi dels patés i formatges que vam comprar, però abans de continuar, us explicaré una curiositat. En francès, paté s'escriu pâte. Quan en francès modern apareix aquest accent: ^, vol dir que en francès antic apareixia una s després de la vocal on hi ha l'accent, i abans de la consonant següent. Així doncs, la paraula pâte prové de la paraula paste, que s'assembla molt a la nostra paraula pasta. És per això que el paté es diu pâte per què és una pasta que s'escampa!




Després d'aquest apunt etimològic, us parlaré de formatges i patés (o pâtes):

El pont l'eveque: un formatge per escampar deliciós (és el de la foto de dalt). Sempre recomanable. Té un gust suau i pot agradar a tothom.


El brique: Un formatge amb froma de maó de construcció dels antics, d'aquí ve el nom (brique vol dir maó en francès). També és suau de gust i per escampar, molt bò. Aquests dos formatges els podeu comprar a les bones botigues de Barcelona.


El formatge de cendra: D'aquest no en sabem el nom real (és l'altre foto), però sabem que per conservar-lo es fa mitjançant una tècnica a través de la cendra. Aquest es desfà molt (de fet el nostre tenia un bastó al mig per aguantar-lo) i és fort de gust, a la gent que no li agradin molt els formatges possiblement no li agradarà.
El chatagner: aquest no el vam comprar per l'ANEGUET, ere MEU! igual que el camembert que descriuré després. És molt petitó i duríssim. Té un gust molt fort, i és sec, gens greixós. Per fora està envolcallat en una capa verda. Pot agradar a tothom.
El camembert: Aquest és l'internacionalment conegut. És per escampar, fort de gust, i recorda lleugerament a l'all, us recomano a tots que el proveu. Podeu trobar-lo a qualsevol lloc.
Paté a la poma i Paté a la figa: Una de les curiositats que vam probar van ser aquests dos. Es tractava de dos bons patés que deixava cadascun un regust a fruita. Les opinions van ser diverses, però generalment el de poma va agradar molt. En el cas del paté de figa no es notava tant el gust de fruita, i era mes aviat un paté molt carnós.
Vam provar també altres patés suaus, tots deliciosos.
A la reunió per menjar-los va faltar Maria, però va entrar una nova membre, Olga. Així doncs donem la benvinguda a aquesta nova membre.
Finalment i de postres vam menjar un pastís de formatge fet per mi, i trobat en una pàgina web, que un dia ja us explicaré.
Carles

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Ei!!! sóc la nova membre, l'Olga.
va ser molt divertit aquell dinar a l'aire lliure. a veure si, ara que ve el bon temps, podem fer-ho més sovint. Teniu molt bon ull escollint els pates i formatges, perquè estaven tots boníssims! es clar que a mi m'agraden tots els tipus de formatges i pates.
Ens veiem aviat!
un petó!

Anònim ha dit...

Ei, estic encantat de que t'ho passsessis bé. Realment els formatges eren molt bons. Tinc la sensació que el que més va triomfar va ser el de cendra, no ho sé, doneu la vostra opinió. I els patés? a mi el que més m'agradava era el de poma! vinga adéu!!!